Gelincik Türleri Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Gelincik Türleri Nelerdir?

Gelincik Türleri

Gelincikler, doğada nadiren karşılaşılan canlı türlerindendir. Genellikle Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak görülürler ve oldukça küçük boyutlara sahiptirler. Küçük olmalarına rağmen büyük avları rahatlıkla avlayabilirler. Günlük yaşamlarında ise daha çok küçük hayvanlarla beslenirler. Avlanma konusunda oldukça yetenekli olan gelincikler, sürüngenler, tavuklar ve böcekler gibi küçük hayvanları avlarlar. Ortalama 25 cm uzunluğunda olup, 10 yıla kadar yaşayabilirler. Gelincikler tek bir türde olmayıp farklı türlere sahiptirler. Genellikle kahverengi ve kırmızı renklerde görülürler. Kış aylarında veya av bulamadıkları zamanlar için yakaladıkları avları saklarlar. Örneğin, kuş, fare, tavuk ve yılan gibi hayvanları boğazlarından öldürerek saklarlar ve aç kalmazlar. Gelinciklerin en sevdiği şeylerden biri ise gece avlanmaktır. Özellikle kümeslere göz koyduklarında, zaman zaman kontrol ederek tavukları avlarlar. Gelincik türleri arasında en sık karşılaşılanları kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu olanlardır.

Gelincik Türleri Hangileridir?

Gelincik türleri arasında dört tanesi oldukça iyi bilinmektedir:
  • Kısa Kuyruklu Gelincikler: En korkutucu gelincikler arasında yer alırlar. Çiğ ete bayılırlar. Genellikle dış görünüşleri sokulgan ve uysal olsa da bir o kadar yırtıcıdırlar. Sahiplerine düşkündürler fakat dışarıda herhangi bir canlının kendilerine yaklaşmasına ve ellemesine izin vermezler. Aksi halde canlı olan her şeye saldırabilir ve rahatlıkla yırtabilirler.
  • Uzun Kuyruklu Gelincikler: Bu tür, adını gövdesinden sonra gelen uzun kuyruğundan alır. Renkleri diğerlerine göre farklı olup yazın kızıldan siyaha dönerken kışın beyaz rengine dönerler. Tropik iklimi severler ve kafalarında beyaz bir leke bulunur. Genellikle büyük hayvanların bulunduğu ortamlar yerine küçük hayvanların bulunduğu ortamları tercih ederler. Ancak ava çıkmak istediklerinde avlarının peşinden uzun mesafeler gidebilirler. Diğer gelincikler gibi yerin altında dar bir yuvaları vardır. Kendisi 25 cm olan bu hayvanın yuvası 35 cm boyutundadır. Genellikle Haziran ayında çiftleşmeyi tercih ederler.
  • Cüce Gelincikler: Rastlanan gelincikler arasında en küçüğü olduğundan adına cüce denir. İki renkli olup altı beyaz, üstü ise kızıldır. Bu gelincik, avlanmak için pek bulunduğu ortamdan uzaklaşmaz. Olduğu yerde sürekli dolaşır. Genellikle yeraltı farelerini sever ve bulunduğu ortamı temizledikten sonra farklı ortamlara taşınır. Avının azalması durumunda sürekli yer arayışı içindedir. Cüce gelincik çiftleşme zamanını belli etmeyip yılın her ayında doğum yapabilmektedir. Ancak genellikle ilkbaharda doğum yapmayı tercih ederler.
  • Kolinski Gelincikler: Genellikle en büyük gelincikler arasında yer alırlar. Renkleri ise diğerlerine göre oldukça farklıdır. Diğer gelincikler kızıl, kahverengi, siyah ve beyaz renklerde görülürken, Kolinski gelincikleri sarı renkte olurlar. Büyük avları severler ve yuvalarından oldukça uzaklaşabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bebeklerde Gelincik Tedavisi

Bebeklerde Gelincik Tedavisi