Gelincik Hayvanı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Gelincik Hayvanı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Hayvanı

Gelincik hayvanı, sansargiller ailesine ait, Mustela cinsinden gelen etçil, memeli ve çevik yapılı bir hayvandır. Genellikle Avrupa ve Asya'nın kuzey bölgelerinde yaşar. Gelinciklerin boyları 15-20 cm arasında değişir ve ortalama olarak 10 yıl yaşarlar. Gelincik hayvanları böcekler, kemirgenler ve bazı sürüngenlerle beslenir. Tarla fareleri, kuşlar, yılanlar, tavşanlar ve yumurtalar da besin kaynakları arasındadır. Kendi boyutlarından daha küçük canlıları boğazlarından ısırarak kanlarını içtikleri de bilinir.

Gelincik Hayvanının Genetik Özellikleri

Gelincik hayvanları mart ayında çiftleşirler. Hamilelik süresi yaklaşık 6 hafta sürer ve bir batında 6-7 adet yavru dünyaya getirirler. Tüysüz olarak doğan yavrular, yaklaşık iki hafta içinde tüylenirler. Gelinciklerin fizyolojik yapıları bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Karasal ve soğuk iklimlerde yaşayan gelinciklerin tüyleri yazları kahverengi, kış aylarında ise beyaz olur.

Gelincik Hayvanı Türleri

Gelincik hayvanı, uzun kuyruklu gelincik, kısa kuyruklu gelincik, kokulu gelincik, avcı gelincik, bozkır gelinciği, evcil dağ gelinciği, kara ayaklı gelincik, bayağı gelincik ve Cava gelinciği gibi türlere ayrılır. Gelincik hayvanları beş alt sınıfa ayrılırlar. Bunlar:

  • Gramogale: Afrika gelinciği ve Kolombiya gelinciği.
  • Lutreola: Endonezya dağ gelinciği, Malayan gelinciği, Sibirya gelinciği ve kara çizgili gelincik.
  • Mustela: Uzun kuyruklu gelincik, kakım, sarı karınlı gelincik.
  • Putorius: Bozkır gelinciği, kara ayaklı gelincik ve dağ gelinciği.
  • Visodur: Amerikan vizonu ve deniz vizonu.
Ülkemizde en çok görülen gelincik türleri arasında uzun kuyruklu gelincik, kısa kuyruklu gelincik, kokulu gelincik, avcı gelincik, bozkır gelinciği, evcil dağ gelinciği, kara ayaklı gelincik ve bayağı gelincik yer almaktadır.

Gelincik Hayvanının Genel Özellikleri

Gelincik hayvanı, küçük yapısı sayesinde köstebek ve fare yuvalarında rahatça dolaşabilir. Fare yuvalarını dağıtarak zararlı kemirgenlerin popülasyonunu kontrol ederler. İyi bir tırmanıcı ve yüzücüdürler. Genellikle yılan, fare ve köstebekle beslenirler. Ağaçlara kolayca tırmanıp kuş yuvalarındaki yavruları ve yumurtaları yerler, sincapları yakalarlar. Yakaladıkları kuşların kanını emerler. Anbarlar, ahırlar içinde veya ağaç kovuklarında ve yer altında yaşarlar. Yuvalarını yemlerinin tüyleri ile döşerler.

Gelincik hayvanı çok acımasız ve kindar olarak bilinir. Bu özelliği sayesinde kendisine ve yavrularına zarar verenleri hissetme kabiliyetine sahiptir.

Gelincik hayvanı yırtıcı bir hayvan değildir. Bu nedenle yırtıcı hayvanlara karşı çok dikkatli olur. Özellikle yırtıcı kuşlar, kartal, atmaca, baykuş ve şahinler gelincik için büyük tehdit oluşturur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gelincik Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Alt Sınıflar Nelerdir?

Gelincik Alt Sınıflar Nelerdir?

Kara Çizgili Gelincik Türleri ve Özellikleri

Kara Çizgili Gelincik Türleri ve Özellikleri

Gelincik Dağı Diğer Rivayet

Gelincik Dağı Diğer Rivayet

Gelincik Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Gelincik Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Güncel

Evcil Gelincik Beslenebilir  mi?

Evcil Gelincik Beslenebilir mi?

Güncel

Gelincik Balığı Pişirilmesi

Gelincik Balığı Pişirilmesi