Gelincik Ağacı Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Gelincik Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Ağacı

Batı Asya ve Güney Avrupa'da yetişen gelincik ağacı, ülkemizde ise Kuzey Anadolu, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilir. Pembemsi renkte hoş görüntülü çiçekler açan bu ağaç, aynı zamanda erguvan ağacı olarak da bilinen bir peyzaj bitkisidir. Gelincik ağacı, yapraklanmadan önce çiçeklenen ağaç türleri arasındadır ve söğüt ağacı familyasından gelir.

Gelincik Ağacının Özellikleri

Ülkemizde bazı bölgelerde "gelin ağacı" ve "aşk ağacı" olarak da adlandırılan bu ağaç türü, don tehlikelerine karşı hassastır ve soğuk iklimlerde bakımı zor olabilir. Gelincik ağacı kireçli, kuru ve ağır topraklarda daha iyi yetişir. Özellikle güney yamaçlarında ve Akdeniz iklimine sahip bölgelerde gelişimi daha güzeldir. Gelincik ağacının tohumları oldukça sert bir yapıya sahiptir. Tohumlarının boyu 5-8 cm arasında olup, kalınlığı 2-3 cm arasında değişebilir. Hoş görünüşü sayesinde dikkat çeken bu ağaç türü, kış mevsiminde budanabilir. Ortalama 8-10 metreye kadar uzayabilen gelincik ağacı, ilk zamanlarda hızlı bir şekilde uzarken, belirli bir süre sonra büyüme hızı yavaşlar. Kök kısmı sıkışık olduğunda gelişmesi zaman alır. Yayvan kök yapısına sahip olan gelincik ağacının meyveleri 2-5 cm genişliğinde olup, fasulyeyi andıran bir şekle sahiptir. Kahverengi renkte olan tohumlarının üzerinde uzun ve dar kanatlar yer alır. Oldukça fazla tohumu olan bu ağacın meyveleri sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve kış mevsimine kadar ağacın üzerinde kalabilir. Yapraklarının şekli böbrek biçimindedir. Yeşil renkte olan yapraklarının uzunluğu ortalama 9 cm'dir. Üst tarafı yeşil, alt tarafı ise hafif maviye çalan yeşil renkte olan tüysüz yapraklarının dip kısımları girintilidir. Üretimi çelik ve tohum şeklinde yapılır; temmuz ve ağustos ayları üretim için en uygun zamanlardır. İlkbahar mevsiminde don olayının olmadığı bölgelerde ise sülfürik asit ile suda şişirilerek ekim yapılabilir.

Gelincik Ağacının Kullanım Alanları

Gelincik ağacının dalları, kökleri ve yaprakları birçok alanda kullanılmakla beraber, aynı zamanda dekoratif amaçla da kullanılır. Odunu oldukça sert ve ağır olan bu ağacın yapraklarında tanen bulunur ve bu özelliği sayesinde tıp alanında kullanılır. Gelincik ağacının meyveleri çikolata yapımında kullanılırken, yaprakları çay olarak demlendiğinde hazımsızlık problemine iyi gelir; aynı zamanda ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Romatizma ağrılarına olumlu etkileri olan gelincik ağacı yaprakları, zehirli bileşikler içermediği için güvenle kullanılabilir.

Toprak İsteği

Gelincik ağacı, güney yamaçlarda kireçli, kuru ve ağır balçık topraklarda oldukça iyi yetişir. Özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde daha verimli olarak yetişir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gelincik Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Gelincik Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Gelincik Duası Okunuşu ve Anlamı

Gelincik Duası Okunuşu ve Anlamı

Gelincik Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Gelincik Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Gelincik Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gelincik Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Uzun Kuyruklu Gelincik Yavrusu

Uzun Kuyruklu Gelincik Yavrusu

Güncel

Gelincik Dağı Diğer Rivayet

Gelincik Dağı Diğer Rivayet

Güncel

Evcil Gelincik Beslenebilir  mi?

Evcil Gelincik Beslenebilir mi?

Güncel

Gelincik Çeşitleri Nelerdir?

Gelincik Çeşitleri Nelerdir?